უსაფრთხო კვების ინდუსტრია
ბოლო რამდენიმე წელია კვების ინდუსტრია საკმაოდ სწრაფად ვითარდება: იზრდება მომხმარებლის მოთხოვნა და ყიდვის უნარიანობა, შეიცვალა კვების კულტურა, ცხოვრების სტილი. კვების ინდუსტრიის მფლობელებისთვის შესანიშნავი დროა გაზარდონ შემოსავლი და მოგება.
გასათვალისწინებელია არასწორი ხელმძღვანელობა საკვების უსაფრთხოების დარგში, რაც დიდ რისკებთანაა დაკავშირებული, ხშირია საკვებით ინფიცურება კაფეებში და რესტორნებში.
ამის გამო საკვების უსაფრთხოების საკითხი კვლავ აქტუალურია., NFA ყურადღებით ადევნებს თვალს პროცესების ორგზანიზებას.
სანიტარია საზოგადო კვების ობიექტებზე- არის ღონისძიებების სისტემა, რომელიც ორგანიზებას უწევს და ახორციელებს სანიტარული წესებისა და რეკომენდაციების შესრულებას. ეს ყოველივე ემსახურება საკვები პროდუქტების უსაფრთხო წარმოებას და ჯანმრთელობის დაცვას.
სანიტარული უსაფრთხოების უზრუნველყოფა ხდება საკვები პროდუქტების წარმოების პროცესების სწორი ორგანიზებით (HACCP-ის პრინციპების დანერგვა), ეფექტური მეთოდებით რეცხვისა და დეზინფექციის საშუალებებით (სანიტარული პროგრამა), საწარმოო კონტროლის მოქმედი პროგრამით.
რა არის უსაფრთხო კვების ორგანიზების ძირითადი პრინციპები?
რას უნდა მივაქციოთ ყურადღება, რათა აღმოიფხვრას ინფიცირებული მომხმარებლები?
სტანდარტის წესების დარღვევის ყველაზე ხშირი შემთხვევებია:
მოცემულ სტატიაში გაგიზიარებთ ჩვენს გამოცდილებას სისუფთავის მაღალი სტანდარტების დანერგვაში და მოგცემთ რეკომენდაციებს სანიტარული უსაფრთხოების შექმნასა და დაცვაში, საზოგადო კვების ობიექტებისთვის.
ფაქტობრივად მთელი საკვები, რომელმაც საგანგებო კულინარიული დამუშავება გაიარა თავისთავად უსაფრთხოა. ინფიცირების წყარო ხდება ჭუჭყიანი ხელები, ჭურჭელი და მაგიდაზე დადებული მენიუც კი, რომელსაც სტუმარი ხელით ეხება.
სტატისტიკა გვიჩვენებს, რომ ბევრ შემთხვევაში მოწამვლას თვითონ სტუმარი პროვოცირებს, მინიმუმ იმიტომ, რომ საკვების მირთმევის წინ ხელს არ იბანს.
საზოგადო კვების ობიექტების სტუმრების და მომუშავეების ხელების ჰიგიენური დამუშავებისთვის რეკომენდირებულია ეფექტური ანტიბაქტერიული საპნის გამოყენება, "Grass Milana" მიზნობრივად ებრძვის პათოგენურ მიკროფლორას და ანადგურებს ბაქტერიებს.
98 % შემთხვევაში ინფიცირების ყველა შემთხვევა გამოწვეულია ე.წ. ადამიანური ფაქტორის გამო, ამიტომ საკვები პროდუქციის უსაფრთხოების მართვის სისტემის აწყობაში ყველაზე რთული ხდება თანამშრომლების ცნობიერების შეცვლა და ამაღლება.
სამზარეულოში პერსონალის ხელების რეგულარული დამუშავების მიღწევა არც თუ ისე მარტივი ამოცანაა. სტატისტიკის მიხედვით მზარეულის სუფთა ხელები უკვე გხალვათ წარმატების 30 % საკვების უსაფრთხოების სფეროში.
ხელის დაბანის პროცედურის გარდა, პერსონალისთვის, სამზარეულოში აუცილებელია ხელის ანტისეპტიკური დამუშავება, მაგალითად ხელისა და ზედაპირების სადეზინფექციო საშუალებით "Grass Deso C9". სპირტზე დამზადებული ეს პროდუქტი მარტივი გამოსაყენებელია და არ საჭიროებს ჩამობანას.
სანიტარული წესების დაცვისთვის მნიშვნელოვან როლს თამაშობს სარეცხი და სადეზინფექციო საშუალებების სწორად შერჩევა ყოველდღიური დალაგებისთვის. ამ საშუალებებით სწრაფად და ეფექტურად უნდა დასუფთავდეს სისტემატური ხასიათის მქონე დაბინძურებები.
ცახდია, ყველაზე მეტი სარეცხი საშუალება ჭურჭლის რეცხვისთვის იხარჯება. ხარჯვის ინტენსივობის შესამცირებლად და ამავე დროს ჭურჭლის ეფექტურად რეცხვისთვის დაგეხმარებათ ხელით სარეცხი საშუალება "Grass Velly". პროდუქტს გააჩნია ცხიმის საწინააღმდეგო ეფექტი დაბალ კონცენტრაციაში, ცივ წყალშიც კი. ნებისმიერი ტიპის ჭურჭლის სარეცხ მანქანაში გავლებისთვის რეკომენდირებულია საშუალება "Grass Conditioner Dish". საშუალება "Grass Grill Professional" ან "Azelit" ეფექტურად აშორებს ცხიმს და ნამწვავს, ჭურჭელსა და სამზარეულოს ინვენტარს.
ამ და სხვა ამოცანების გადასაჭრელად კომპანია GRASS BATUMI-მ დააკომპლექტა ნაკრები "RESTO PRO" საზოგადო კვების ობიექტების დასუფთავებისთვის. იგი შეიცავს ყველა საჭირო საშუალების ოპტიმალურ ნაკრებს.
თითოეული მათგანი გულდასმითაა შერჩეული სამზარეულოსა და მისაღები სივცრის დასუფთავების სანიტარული ნორმის სტანდარტის მისაღწევად.
ყოველდღიური დალაგების გარდა სანიტარულ უსაფრთხოებას ხელს უწობს გენერალური დასუფთავების პერიოდულად ჩატარება, მინიმუმ კვირაში ერთხელ. საზოგადო კვების ობიექტების სანიტარული უსაფრთხოების უზრუნველყოფა განსაკუთრებულ მიდგომას მოითხოვს. GRASS BATUMI ხელს უწყობს დალაგების პროცესის ოპტიმიზაციას, პროფესიონალური ქიმიის შერჩევას, პერსონალის დატრენინგებას. უმეტესად დალაგების პროცესის ოპტიმიზირება მოითხოვს მადოზირებელი აღჭურვილობის მონტაჟს.
დასკვნის სახით, ყველაზე ხშირად დაშვებული შეცდომა სამზარეულოში -
სამზარეულო სივრცის არადამაკმაყოფილებელი სანიტარულ-ჰიგიენური მდგომარეობაა.